2 Ağustos 2014 Cumartesi

Bebeğimin Boyu Ve Kilosu Yaşına Göre Normal Mi?

Foto Kaynak: http://www.gobo-kinder.ch

Her anne-baba için bebeğinin sağlıklı gelişimi her şeyden önemlidir. Bu yüzden bebeğimizin her ay biraz daha fazla kilo almasını ve uzamasını arzu ederiz. 

Düzenli doktor kontrollerinde doktorumuzun bebeğimizin büyümesiyle ilgili her şeyin yolunda olduğunu söylemesi elbette ki önemlidir; ama bazen daha fazlasını bilmek isteyebiliriz. Örneğin bebeğimin boyu ve kilosu onun yaşındaki hem cinsleriyle kıyaslandığında ortalamanın neresinde kalıyor gibi bir soruya cevap aradığımızda ihtiyacımız olan bilimsel çalışmalarla oluşturulmuş veriler ve tablolardır.

Elbette ki detaylı sorduğumuzda doktorumuz bu tablolara dayanarak bizi bilgilendirecektir ama eğer siz de benim gibi elinizin altında kendinizin inceleyebileceği bir tablo olmasını isterseniz işte bu noktada WHO’nun (World Health Organization: Dünya Sağlık Örgütü) bilimsel çalışma sonuçlarını referans alabilirsiniz: (http://www.who.int/childgrowth/publications/technical_report_velocity/en/: WHO Child Growth Standards: Methods and development, 2009).

Ben öyle yaptım ve Milan doğduğundan beri bebeğimin fiziki gelişimini izlerken üç önemli büyüme kriterine dikkat ettim: Boy, kilo ve baş çevresi. 

Her ay düzenli olarak gittiğim sağlık ocağındaki güler yüzlü hemşiremiz bebeğimin boyunu ve baş çevresini ölçüp, kilosunu tarttı. Çıkan sonuçları değerlendirirken WHO’nun belirlediği standartlardan faydalandım. 

Bu standartlar WHO’nun dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan 0-2 yaş grubu çocuklar üzerinde yaptığı bilimsel araştırmalar sonucunda oluşturulmuştur ve güvenilirdir. Kızlar ve erkekler için ayrı hesaplanan boy, kilo ve baş çevresi ölçümlerinin gösterildiği pdf dosyalarını isterseniz WHO’nun sayfasından (http://www.who.int/childgrowth/standards/en/) bilgisayarınıza indirebilirsiniz ya da bu yazımda hazırladığım resimli anlatımdan yararlanabilirsiniz:

Erkek Çocuklar İçin Yaşa Göre Boy Ölçüsü:

Örneğin bu tabloya göre 12 aylık bir bebeğin boyu ortalama M= 75.7 cm.’dir. Bunu %50’lik persentil kısmına bakınca da okuyabiliriz. Bir çocuğun boyunu onunla aynı yaşta ve cinsiyette olan diğer çocuklarla kıyaslamak istediğimizde bu persentil dilimlerinden yararlanabiliriz. Örneğin 12 aylık bir çocuğun boyu 73 cm. ile 15.ci persentilde yer alıyorsa bu demek oluyor ki, onunla aynı yaşta ve cinsiyette olan çocukların %85’i ondan daha uzun; %15 ise ondan daha kısa. Ya da 77.5 cm. ile %75’lik persentil diliminde yer alıyorsa; onunla aynı yaş grubunda olan diğer erkek bebeklerin %75’i ondan daha kısa ve %15’i ondan daha uzun demektir. 

Benim için önemli olan çocuğumun her ay düzenli olarak uzamasıdır. Her çocuk büyüme temposunda benzersizdir ve bu yüzden %50’lik ortalama diliminde olması gerekli değildir. Persentil yüzdeleri beklenen sınır değerleri gösterir. 

Erkek Çocuklar İçin Yaşa Göre Kilo Ölçüsü:



Yukarıdeki bu tabloya göre 12 aylık bir bebek ortalama M= 9.6 kilodur. Eğer 12 aylık bir bebek 11 kiloyla %85’lik persintildeyse kilosu ortalamanın üstündedir. Bu durumda diğer 12 aylık erkek bebeklerden %85’i ondan daha hafif; %15’i ise ondan daha ağırdır. 12 aylık başka bir erkek bebek 8.5 kilo ise ortalamanın altındadır ve %15’lik persentil dilimindedir. Buna göre onunla aynı gruptaki diğer bebeklerin %85’i ondan daha kiloludur. 

Kız Çocuklar İçin Yaşa Göre Boy Ölçüsü:









Bu tabloya göre 12 aylık bir kız çocuğunun ortalama boyu M= 74 cm.'dir.

Kız Çocuklar İçin Yaşa Göre Kilo Ölçüsü:

Bu tabloya göre 12 aylık bir kız çocuğu ortalama M= 8.9 kilodur. 

Kızlar ve erkekler için baş çevresi ölçümlerini bu linkten bulabilirsiniz: http://www.who.int/childgrowth/standards/hc_for_age/en/

Nasıl, bu tablolar size de yardımcı oldu mu? Peki, siz neye göre çocuğunuzun fiziki gelişimini takip ediyorsunuz?

Persentiller ilk bakışta biraz karışık gibi gelse de umarım daha fazla kafa karışıklığına yol açmadan anlatabilmişimdir. Eğer sorularınız olursa lütfen yorum kısmından iletin, konuşalım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder