14 Eylül 2014 Pazar

Çocuğum Kulağımı Tutmadan Uykuya Dalmıyor! Bunun Anlamı Ne?

Özlem Anne soruyor:

“… Küçük kızım, kulağımı tutmadan kesinlikle uyumuyor. Bunun bir anlamı açıklaması var mı? İnternette işte kendini yalnız hissediyor falan yazıyor. Bütün sevgimi ve ilgimi kızlarıma veriyorum geri kalan ne varsa oda eşime :)) Bu kulak olayı daha ne kadar devam eder ne olur yardım edin.”

Anne Burda cevaplıyor:

Sevgili Özlem Anne,

Küçük kızın, kulağını tutmadan uykuya dalmıyor; çünkü seni hissetmek ve yanında olduğunu bilmek istiyor. Sen, onun bu hayattaki en temel güven kaynağısın.

Kızın açısından bakınca her şey olması gerektiği gibi aslında. “Annem burada yanımda, ben onu dokunarak hissediyorum, korkacak bir şey yok ve artık uyuyabilirim.” Senin açından bakınca bu bir sorun; çünkü sen belki de kızının kendi kendine uykuya dalmasını istiyorsun. Ya da elini değil de; neden kulağını tutuyor diye endişe duyuyorsun.

Her çocuk başkadır ve kendine özeldir. Biri annesinin elini tutarken, diğeri memesini tutmak isteyebilir ya da sizin örneğiniz de olduğu gibi kulağını. Bunların hepsi normaldir ve küçük bir çocuğun duyabileceği çok doğal ihtiyaçlardır. Bu yüzden ben, annelere bebeklerine daha yeni doğan dönemindeyken uykuya dalarken onlara, üzerine annesinin kokusunun sindiği bir şal, yumuşak bir bez ya da giydiği bir bluzu vermelerini öneriyorum. Çünkü bir bebek annesinin kokusunu daha doğar doğmaz tanır ve bu koku ona alışmaya başladığı yeni dünyasında “güven” verir.  


Benim 16 aylık oğlum Milan, hala şalına sarılıp öyle uyur. Gündüz ya da gece, uyku zamanı geldiğinde hemen şalını alıp getirir bana onu yatırmam için. Bu şal ona 1. ayından itibaren her uykusunda eşlik eder ve ona ihtiyaç hissettiği sıcaklığı, teması ve o bildik güven veren kokuyu sunar. Bu şal, onun psikolojideki tabiriyle “güven objesidir”. Bu durumda senin minik kızının uykuya dalmadan önce ihtiyaç duyduğu güven objesi ise annesinin kulağıdır.

Gelelim Önerilerime:

1. Küçük kızım, acaba kendini yalnız mı hissediyor diye boşuna endişe duyup kendini üzmemelisin. Çünkü artık minik kızının bu hareketinin ne anlama geldiğini biliyorsun.
2. Eğer yine de, kızının uykuya dalmadan önce kulağını tutmak istemesi sana zor geliyorsa ya da sana stres yapıyorsa bu yüzden kesinlikle kendini kötü hissetmemelisin. Çünkü mutlu bir anne-çocuk ilişkisi için her iki tarafında ihtiyaçları gözetilmelidir ve buna göre bir orta yol bulunmalıdır.
3. Yeni bir “güven objesi” sunabilirsin. Örneğin ona, annesinin şalını verebilirsin uykuya dalarken sarılması için. Bunu yaparken onun yanında olabilirsin ve sen de bir yandan şalı tutabilirsin, koklayabilirsin. Kızına şalın yeni görevinden bahsedebilirsin. “…annesinin şalı burada hep yanında benim kızımın, onu hiç yalnız bırakmayacak uyurken, oh mis gibi anne kokuyor zaten…” gibi sözlerle kızını bu şalla ilişki kurması için motive edebilirsin.
4. Şalı kabul etmezse ve ısrarla annesinin kulağını tercih ederse, ona her ikisini de verebilirsin. Kızın bir yandan kulağını tutarken bir yandan da şala dokunabilir. Buradaki amaç yumuşak bir geçiş sağlamak minik kızın için. Bir süre sonra kulağı bırakıp tamamen şala geçebilir.
5. Bütün bunları denerken sabırlı olmalısın ve ondan hemen yeni olanı (yani şalı) benimsemesini beklememelisin.
6. Genel olarak bu gibi durumlarda “…ama bak anne çok yoruluyor, yazık değil mi ona” gibi sözlerden kaçınılmalıdır. Çünkü bu yaklaşım sizi istediğiniz sonuca daha çabuk ulaştırmaz sadece çocuğunuzda suçluluk duygusu yaratır. Çocuklarımızın sağlıklı ruhsal gelişimi için onlarda suçluluk hissi yaratacak sözler söylememeye özen göstermeliyiz.

Sevgili Özlem, kızlarını bu kadar çok seven ve onlarla ilgilen bir anne olarak umarım bu açıklamalarım ve önerilerim sana biraz olsun yardımcı olabilmiştir. Kafana takılan başka bir soru olursa “Anne Burda”.


Uzm. Psikolog Dr. & Psikoterapist Ayşe Bombacı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder