6 Haziran 2014 Cuma

Hamilelikte TSH Hormonunun Önemi

Gebelik ve TSH

TSH’ı Bilmeyen Kadın Doğumcu


Umarım bir anne adayı olarak sizin doktorunuzla olan ilk görüşmeniz beklediğiniz gibi olumlu geçmiştir.

Şimdi sıra yaptırdığınız kan tahlillerinin sonuçlarını değerlendirmeye geldi. Genel kan tablosunun yanı sıra TSH hormonuyla ilgili bulgularınız da saptandı. TSH hormonun düşük ya da yüksek olmasına göre kişide bazı tiroid hastalıklarına rastlanabilir ve dışarıdan hormon takviyesiyle tedavisi mümkündür. 

Bilimsel araştırmalar göstermiştir ki, bu hormonun, sizin vücudunuz tarafından yeterli seviyede salgılanması bebeğinizin beyinsel ve zekâ gelişimi için son derece önemlidir! Eğer hormon seviyeniz ön görülen referans değerleri içindeyse her şey yolunda demektir. Henüz kendi TSH’ını üretemeyen gelişmekte olan bebeğiniz sizinkinden beslenmeye devam edebilir.

Tahlil sonuçlarıma göre benim TSH hormon seviyem olması gereken referans değerleri içindeydi. Her şey yolunda gibi gözüküyordu. Ama aslında hiçbir şey gözüktüğü gibi değildi!

Birincisi, tahlil sonuçlarının alındığı laboratuvar hamileler için geçerli olmayan hatalı referans değerlerini kullanıyordu. Belli ki yeni bilimsel sonuçları takip etmiyordu.
İkincisi, yenilenen TSH değerlerinden kadın-doğum uzmanının (!) mutlaka haberdar olması gerekiyordu. Neticede bu hormonun bebeğin sağlıklı beyin gelişimi üzerindeki etkileri büyüktü. Gerektiğinde laboratuvarların gösterdiği hatalı sonuçları doktor güncel bilgileriyle telafi edebilmeli. Ne de olsa bu onun işi. 

Benim tahlil sonucumda TSH seviyem 3,08 düzeyindeydi. Referans aralığına göre (0,27-4,2) endişelenecek bir şey yoktu. Oysaki hamilelik dönemi boyunca ön görülen yeni referans değerlerine göre üst sınır 4,2 değil; 3,0’dır. Bir de genel olarak hamileliğin ilk döneminde sıklıkla rastlanan ve de normal kabul edilen TSH düşüklüğünü hesaba katınca benim için durum pekte iyi gözükmüyordu ve hemen ilaçla hormon takviyesine başlamam gerekecekti.

Bunları biliyorum; çünkü işim gereği hamilelikteki stres yaşantılarının çocuk üzerindeki etkilerini araştırırken okuduğum makalelerden tesadüfen edindiğim bir bilgiydi. Yani güzel ve önemli bir tesadüf yaşıyordum. Yeri gelmişken hemen o makalelerin de adlarını vereyim. Belki paylaştığım bu bilgileri orijinal olarak İngilizce ya da Almanca kaynaklarda da okumak isteyenler olur. Aşağıdaki makalelere internetten ulaşabilirsiniz:

Doktorumun verdiği tepkiye gelince…

“Her şey yolunda” değerlendirmesine itiraz edince ben, bu seferde onun benden rahatsız olduğunu gördüm. TSH hormonuyla ilgili yeni referans değerlerinden ve de okuduklarımdan bahsedince yine aynı hastanede çalışan başka bir kadın doğum doktoruna danışmaya karar verdi. Danışacağı kişi ne de olsa profesör ünvanlı bir perinatalogtu. Tekrar yanıma döndüğünde bana haklı olduğumu söyledi! İşte o anda aramızdaki danışan ve danışman ilişkisi sona ermişti. Doktor olarak güvenilirliği sarsılmıştı bir kere... Elbette bir daha gitmedim kendisine. 


Bir anne adayı olarak sizin göreviniz değil doktorunuzun bilmesi gereken şeylerle uğraşmak. Ama maalesef doktorlar da hata yapabiliyor. Burada söz konusu olan sağlık, hem de bebeğinizin sağlığı! Bu yüzden araştırmaya, öğrenmeye ve diğer annelerin tecrübelerinden faydalanmaya devam! 

Çünkü bilgi paylaşıldıkça çoğalır…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder